Wederom Amerikaans geïnspireerd, ik leerde dat 77% van de alfazuren en 51% van alle hop olie nog in gebruikte dryhop zit. Normaal worden deze hoppen, na het toevoegen tijdens de vergisting en ze hun werk hebben gedaan, gewoon afgevoerd. Hiermee gaat ons duurste ingredient dus na gebruik gewoon de afvoer in. Iets wat iedere keer weer pijn doet als je ruikt wat er van de 15 gram dryhop per liter nog aan tropisch geur boeket en euro’s een enkele reis krijgt naar de rioolwaterzuivering.
Bij ons bij Rock City gaat het niet om eeuwenoude tradities, maar om brouwen met hedendaagse technieken waarbij beleving en smaak de belangrijkste factoren zijn voor het eindproduct. Naast dat we bekend staan voor de kennis over het samenstellen van water als belangrijkste ingredient van ons product (wat heel niet gek is, meer dan 92% van bier bestaat bij de meeste bieren uit water), zijn we ook gek op alle smaken extraheren uit hop. Waarbij we naast de bekendere hopgiften nu ook de refurbished gift van hergebruikte hop kunnen toevoegen.
Iets waarbij veel brouwerijen beren op de weg zien hopen we met dit bier toch meerdere brouwers te motiveren om hop te hergebruiken. Met de juiste technieken kan je de veel gist al purgeren, een techniek die ook vaak wordt ingezet bij brouwerijen die hun dryhop met koolzuur agiteren om verhoogd DO te vermijden. Wat resulteert in een schone hopslurry na coldcrash. Die slurry weer kan worden ingezet in de teruggekoelde whirlpool net boven Pasteur. Twee keer het mooiste halen uit die dure maar prachtige hop, dat willen we toch allemaal?