Het brouwavontuur begon
Koen begon samen met 3 vrienden als hobby-brouwer met een thuiskit.
We zijn in onze eigen keuken met bierbrouwen begonnen. Op een gegeven moment was onze ambachtelijk gebrouwen tripel zo goed dat we dit met de Amersfoorters wilden delen. Thuisgebrouwen bier mag je niet verkopen, dus was er maar één oplossing; een brouwerij vinden om ons speciaalbier te brouwen.
Begin 2014 produceerden we onze eerste 1000 liter bier voor de verkoop. “Dit raken we nooit kwijt”, dachten we. Binnen twee weken was alles verkocht. Bier maken kost tijd, dus de eerste afnemers moesten direct een maand wachten op nieuw bier. Een mooie valse start. Ons bier viel in de smaak. Dit eerste bier is onze Koene Ridder. Vernoemd naar Koen èn omdat Koen dapper betekent.
De eerste 1,5 jaar was de Koene Ridder het enige vaste bier in het assortiment. We gaan voor kwaliteit, wat betekent dat we geen concessies doen aan ingrediënten en smaak. Naast de Koene Ridder brachten we twee seizoensbieren uit. Een bockbier, gelagerd op koffiebonen, en een echt traditionele Weizen . Sinds begin 2016 is er een tweede vast bier bijgekomen, de Amersfoorts Pale Ale waar we bizar veel hop aan hebben toegevoegd.
De naam
Rock City Brewing verwijst naar de Amersfoortse bijnaam ‘de Keistad’. Jonkheer Everard Meyster sloot, zo gaat het verhaal, in 1661 een weddenschap met vrienden. Hij daagde de Amersfoorters uit om een enorme steen van Soesterberg naar Amersfoort te slepen. Dit lukte. De kei werd Amersfoort binnengetrokken en als beloning werd iedereen getrakteerd op bier en krakelingen.
Nu laten wij met ècht Amersfoortse speciaalbieren zien dat historie en traditie hand in hand gaan met lef. Lef om iets nieuws te proberen, te ontdekken en anders te durven doen.
Limited Editions
We experimenteren graag en brengen regelmatig Limited Editions en Specials op de markt, zoals bijvoorbeeld de Pater Pek serie. Liefhebbers die onze bieren kennen, kijken hier echt naar uit. Daar zijn we best trots op. Ook maken we voor restaurants en cafe’s eigen huisbieren en brouwen we zo nu en dan een collab.
Overname brouwerij Phoenix
April 2016 hebben we de rechten van Phoenix gekocht. Een Amersfoortse familiebrouwerij uit 1873. Phoenix was vroeger erg vooruitstrevend. Ze waren groter dan Heineken en de eersten met een kroonkurk en alcoholvrij bier. Ze waren onderscheidend en brouwden met lef. Daar herkennen wij onszelf in. Wij zijn ook het stoute kindje met vernieuwende en onderscheidende bieren. De Phoenix bieren van nu staan voor ambacht en traditie. Wij brengen hiermee de historie weer tot leven.
Koen begon samen met 3 vrienden als hobby-brouwer met een thuiskit.
Dat brouwen ging best goed, we vonden het zo lekker dat we het wilde delen. Maar thuisgebrouwen bier mag je niet zomaar verkopen.
We vonden een brouwerij waarin we een ketel konden gebruiken. Daarna verkochten ons bier aan horecazaken, en binnen een week hadden we alles verkocht. Dit hadden we niet verwacht en onze productie kon dit niet bijhouden.
Tot dit punt ging de productie nog niet heel snel en werkten we na onze baan ‘s avonds in de brouwerij. We wilden van onze hobby ons werk maken. Dit kost veel geld en daarom besloten we een crowdfunding op te zetten waarmee we binnen 6 weken een half miljoen hebben opgehaald.
Met dat geld hebben we een pand betrokken, vloeren en muren ingericht, restaurant gebouwd. Na maanden bouwen gingen we dan eindelijk open en hadden we onze eigen brouwerij met een brewpub. Want eten en bier combineren werd nog niet heel veel gedaan in Nederland.
En daar zijn we nu. Alle tanks zitten vol, en we zijn op zoek naar grotere tanks om weer verder te groeien en nog meer eigenwijs bier te kunnen maken.
Het Proeflokaal
Het proeflokaal is gemaakt om de bierbeleving te maximaliseren. Je eet als het ware in de brouwerij. In het proeflokaal worden onze bieren en specials getapt terwijl de chefs in de open keuken bezig zijn om kwalitatief hoogstaande gerechten erbij te maken.
Naast de ketels eten dat maakt het onze eigen showroom. Met ons bier in de hoofdrol. 2 ambachten worden er uitgeoefend. De goed uitgeruste keuken en een hele grote BBQ smoker, in Amerikaanse style.
Op de dagen dat we gesloten zijn worden er workshops gegeven over bier, eten en uiteraard bier brouwen.